Portal RajaSinopsis Film Pathaan dan Link Nonton Film Pathaan. Pathaan, adalah Film terbaru dari Shah Rukh Khan telah dirilis sejak tanggal 25 Januari 2023 secara serentak sekitar 100 negara. Dimana sebelumnya ia telah lama vakum dalam dunia layar lebar kurang lebih lima tahun.

Pathaan ialah filem aksi thriller berbahasa Hindi India 2023 yang diarahkan oleh Siddharth Anand dan diterbitkan oleh Aditya Chopra dari Yash Raj Films. Filem ini dibintangi oleh Shah Rukh Khan, Deepika Padukone, dan John Abraham, bersama Dimple Kapadia dan Ashutosh Rana. Ia adalah filem keempat dalam YRF Spy Universe. Ditulis oleh Shridhar Raghavan dan Abbas Tyrewala daripada cerita oleh Anand, filem ini mengisahkan Pathaan, seorang ejen RAW yang dibuang negeri, yang mesti bekerjasama dengan ejen ISI Rubina untuk menjatuhkan Jim, bekas ejen RAW yang bertukar menjadi pengkhianat, yang merancang untuk menyebarkan virus yang dijana makmal maut di seluruh India.

Fotografi utama untuk Pathaan bermula pada November 2020 di Mumbai. Filem ini dirakam di pelbagai lokasi di India, Afghanistan, Sepanyol, UAE, Turki, Rusia, Itali dan Perancis. Dua lagu telah digubah oleh duo Vishal–Shekhar, manakala Sanchit Balhara dan Ankit Balhara memberikan skor. Video muzik satu lagu, “Besharam Rang”, menampilkan Padukone dalam bikini kunyit, yang membawa kepada bantahan oleh kumpulan Hindutva sayap kanan dan percubaan untuk memboikot filem itu. Lembaga Pensijilan Filem Pusat membersihkan filem itu untuk dipamerkan selepas suntingan tertentu dibuat pada urutan lagu, serta beberapa perubahan kecil dalam filem itu. India Today melaporkan bahawa Pathaan dibuat dengan anggaran belanjawan pengeluaran sebanyak ₹225 crore (AS$33 juta) dengan tambahan ₹15 crore (AS$2.2 juta) dibelanjakan untuk cetakan dan pengiklanan. Bertentangan dengan kebiasaan, publisiti prakeluaran adalah terhad tanpa interaksi media atau acara awam.

Sinopsis Film Pathaan dan Link Nonton Film Pathaan

Pathaan telah dikeluarkan di India pada 25 Januari 2023, bertepatan dengan hujung minggu Hari Republik India, dalam format IMAX, 4DX dan standard bersama-sama dengan versi alih suara dalam bahasa Tamil dan Telugu.Ia menerima ulasan positif daripada pengkritik dan memecahkan beberapa rekod pecah panggung, termasuk hari pembukaan terbesar dan hujung minggu pembukaan untuk filem Hindi. Rekod pembukaan selanjutnya dicatatkan di pasaran luar negara. Kutipan lebih ₹633 crore (AS$94 juta) pada minggu pertamanya, Pathaan menduduki tempat kelima sebagai filem Hindi dengan kutipan tertinggi kelima dan filem India dengan kutipan tertinggi kelapan, serta filem dengan kutipan tertinggi dalam kerjaya Khan dan filemografi Yash Raj Films.

Sinopsis Film Pathaan Shah Rukh Khan

Pada 2019, Kerajaan India membatalkan Perkara 370, yang memberikan status istimewa untuk Jammu dan Kashmir. Berita itu memberi kesan kepada seorang jeneral tentera Pakistan yang diserang kanser, Qadir, yang memutuskan untuk membalas dendam terhadap India. Dia menandatangani kontrak dengan Jim, yang mengetuai “Outfit X”, sebuah organisasi pengganas swasta. Sementara itu, Pathaan, bekas ejen Sayap Kajian dan Analisis (RAW), dan pegawai kanannya Nandini, membuka unit yang digelar, “Operasi Bersama dan Penyelidikan Tersembunyi” (JOCR), merekrut ejen yang terpaksa bersara kerana trauma atau kecederaan.

Dengan setiausaha bersama RAW, penerimaan Kolonel Sunil Luthra, Pathaan dan pasukannya menuju ke Dubai untuk menghentikan rancangan Outfit X menyerang Presiden India pada persidangan saintifik. Walau bagaimanapun, mereka menyedari bahawa rancangan mereka adalah untuk menculik dua saintis. Jim menyerang konvoi saintis dan Pathaan cuba menghalangnya. Pergaduhan berlaku, di mana Jim berjaya melarikan diri dengan salah seorang saintis. Luthra mendedahkan bahawa Jim adalah bekas ejen RAW, yang telah diisytiharkan mati beberapa tahun lalu, tetapi memalsukan kematiannya untuk membalas dendam terhadap negaranya kerana membiarkan isteri dan anak dalam kandungannya dibunuh di tangan pengganas Somalia.

Sementara itu, Pathaan mengetahui tentang kata kod yang digelar “Raktbeej” dan juga bahawa orang yang mati di Dubai adalah bekas ejen dan wang mereka telah dipindahkan kepada Rubina Mohsin, seorang doktor Pakistan di Sepanyol. Dia pergi ke Sepanyol dan ditangkap oleh orang Jim, di mana dia juga mengetahui bahawa Rubina adalah bekas ejen ISI. Apabila Jim meninggalkan tempat persembunyiannya, Rubina menyerang orang Jim dan melarikan diri bersama Pathaan. Rubina mendedahkan bahawa Raktbeej berada di Moscow, di mana mereka pergi untuk mencurinya sebelum Jim melakukannya. Walau bagaimanapun, Rubina mengkhianati Pathaan dan telah dia ditangkap oleh polis. Ia mendedahkan bahawa Jim menggunakan Rubina untuk membuat Pathaan mencuri Raktbeej untuk dirinya sendiri. Pathaan ditangkap dan dibawa ke penjara, tetapi diselamatkan oleh Tiger.

Tiga tahun kemudian, Pathaan mengembara ke Afrika dan menangkap pengikut Jim, Raafe. Dia bertemu Nandini dan mendedahkan tentang Jim membeli dua peluru berpandu saber, manakala Nandini mendedahkan lokasi Rubina di Paris. Pathaan bertemu dengan Rubina, yang mendedahkan bahawa Raktbeej ialah virus mematikan bermutasi yang direka bentuk oleh cacar, dibuat oleh saintis yang ditangkap Jim. Dia juga menyatakan bersalah kerana mengkhianati Pathaan tanpa mengetahui bahawa negaranya akan merancang serangan sedemikian. Mereka pergi ke makmal Jim di Siberia dan berjaya memulihkan satu bola yang mengandungi virus, manakala Jim melarikan diri dengan yang lain. Pathaan dan pasukannya menuju ke makmal untuk menyediakan vaksin bagi virus itu.

Jim memanggil mereka dan mendedahkan bahawa bola itu telah menyebarkan virus di makmal. Para saintis yang dijangkiti, bersama Nandini, semuanya mati di makmal. Kemudian, makmal dimusnahkan dalam letupan untuk mengelakkan penyebaran virus. Jim memberikan kata dua untuk memindahkan askar India keluar dari Kashmir dalam masa 24 jam. Pathaan menyoal siasat Raafe tentang lokasi peluru berpandu, dan mengetahui bahawa peluru berpandu itu terletak di Afghanistan. Dengan memikat askar Jim ke dalam perangkap, Pathaan dan pasukannya menyerang pangkalan Jim di mana Qadir dibunuh oleh Rubina sebelum mengaktifkan peluru berpandu, yang mengandungi virus. Pathaan mengejar Jim dengan jetpack, dan mereka berdua terhempas ke dalam kabin.

Sementara itu, Rubina menyahaktifkan peluru berpandu, tetapi mendapati Raktbeej tidak berada di dalam peluru berpandu, sebaliknya dalam pesawat penumpang sempadan, yang akan mendarat di Delhi. Dia memberitahu Pathaan, yang mendapati bahawa Jim mempunyai letupan itu. Luthra menghubungi kawalan trafik udara untuk menghalang pesawat itu mendarat di Delhi. Di dalam kabin, Pathaan dan Jim bertarung dengan kejam. Walaupun ditikam oleh Jim, Pathaan mencuri peledak, menyahaktifkan Raktbeej, dan kemudian membunuh Jim dengan melemparkannya dari tebing. Selepas itu, Pathaan dimasukkan semula ke dalam RAW dan dijadikan sebagai ketua JOCR, manakala Nandini dianugerahkan secara anumerta atas keberaniannya.

Dalam adegan pertengahan kredit, Pathaan dan Tiger dilihat memikirkan tentang bersara dan mencadangkan ejen muda yang boleh menggantikan mereka, tetapi akhirnya memutuskan untuk terus melawan ancaman itu sendiri.

BOX Office

Pathaan memecahkan beberapa rekod pembukaan panggung dalam filem Hindi. Di peringkat global, ia menjadi filem pertama dalam bahasa yang memperoleh kutipan ₹100 crore (AS$15 juta) pada hari pertamanya. Ia memperoleh ₹106 crore (AS$16 juta) di seluruh dunia pada hari pembukaannya, termasuk ₹36.69 crore (AS$5.5 juta) di luar negara.[51] Di seluruh dunia, filem itu melepasi ₹200 crore (AS$30 juta) dalam dua hari pertama, ₹300 crore (AS$45 juta) dalam tiga hari pertama, dan ₹400 crore (AS$59 juta) dalam empat hari pertamanya, menjadi filem Hindi terpantas untuk melakukan semuanya. Di India juga, Pathaan menjadi filem Hindi terpantas mengumpul ₹200 crore (AS$30 juta) dan ₹300 crore (AS$45 juta) dalam tempoh empat dan tujuh hari masing-masing. Ia memecahkan rekod ini yang sebelum ini dipegang oleh filem Kannada versi Hindi KGF: Chapter 2 (2022).

Di luar India, pendapatan kasar luar negara ‘s hujung minggu pembukaan Pathaan berjumlah AS$25.5 juta dalam tempoh lima hari hujung minggunya. Kutipan IMAX berjumlah AS$2.5 juta, yang tertinggi untuk sebuah filem India. Di Amerika Utara dan Kanada, Pathaan memperoleh AS$6.88 juta pada hujung minggu pembukaannya daripada 695 panggung, menduduki tempat ketiga, dengan jumlah AS$9.48 juta; rekod untuk filem Hindi.Di United Kingdom dan Ireland, Pathaan mencatatkan kutipan kasar sehari tertinggi untuk filem India dengan £319,348.

Pada hujung minggu, ia memperoleh £1.4 juta, menduduki tempat kedua selepas Avatar: The Way of Water, dengan jumlah £2 juta. Ia menetapkan rekod hujung minggu pembukaan filem Hindi selanjutnya di UAE, Malaysia, Singapura dan Arab Saudi, dan rekod hujung minggu pembukaan filem India di Australia, New Zealand dan Jerman. Dengan kutipan kasar AS$582,000 di Jerman, ia menjadi filem Hindi dengan kutipan tertinggi di pasaran pada hujung minggu pembukaannya sendiri.

Perlu diperhatikan, bahwa link nonton Pathan sub Indo di LK21, IndoXXI dan Rebahin tidak bisa diakses. Pasalnya, link tersebut adalah link ilegal. Untuk nonton Pathan, kamu bisa akses link nonton Pathan sub Indo kualitas HD berikut ini untuk beli tiketnya: https://21cineplex.com/pathaan,129659,23PATN.htm.

Sumber : Wikipedia, Suara.com, hops, ngopi bareng

Share:

Kareem Rijal

Penulis Negeri di Atas Air, mewarnai langit Nusantara. Membasahi dataran Cinta terlarang.